5 december 2019

Hoe Audit & Co je kan helpen bij het maken van een broodnodige digitaliseringsslag

Digitalisering met Audit & Co

In de vorige blog bespraken we met Jan de Graaf (‘Mr. Audit & Co’) het hoe en waarom achter zijn besluit om de kar voor Audit & Co te gaan trekken en waarom hij zijn werk zo leuk vindt. Dat heeft onder meer te maken met de manier waarop Audit & Co haar klanten bijstaat: anno 2019 zitten veel bedrijven nog volop in hun digitaliseringsslag en Jan helpt ze daar graag bij. In deze blog vertelt hij veel over deze kant van zijn werk.

In de groeifase

“Waar we in de praktijk vaak tegenaan lopen – en dat heeft zeker ook te maken met het type klant dat we met Audit & Co bedienen – is dat klanten die in de groeifase zitten, er moeite mee hebben om qua interne organisatie en processen méé te groeien”, vertelt Jan. “Zo zien we dat deze bedrijven behoefte krijgen aan een stuk professionalisering van onder meer de administratie en belangrijke interne processen, omdat ze bijvoorbeeld in korte tijd gegroeid zijn van tien naar vijftig medewerkers.”

Facturen mee onder de arm

Zo’n groei vraagt logischerwijs ook om een andere aansturing van de organisatie, legt Jan uit. Processen die in het verleden heel vanzelfsprekend waren, blijken opeens niet meer efficiënt (genoeg), zoals bijvoorbeeld de manier waarop de inkoop verloopt, of waarop facturen worden geaccordeerd. “In het verleden kwamen facturen per post, ging er een stempeltje op en ging men er vervolgens onder de arm mee door het kantoor om ze te laten goedkeuren. Met tien man kun je dat prima doen, maar met vijftig man is een efficiëntere manier noodzakelijk.”

Efficiency is key

Audit & Co heeft ervaring met dit soort processen en ontwikkelingen. In het najaar wordt er kritisch naar dit soort zaken gekeken, om vervolgens ook bepaalde aanbevelingen te geven. Efficiency is daarbij het toverwoord. “Daarbij kun je denken aan het anders organiseren van processen of het verwijderen van tussenstappen. Automatisering is daarin een heel belangrijk hulpmiddel. Kleinere klanten hebben daar aanvankelijk de middelen – zowel het geld als de capaciteit – niet voor, maar naarmate zij groter worden, verandert dat. We hebben overigens ook ervaring met IT, zodat we aan de hand van interviews en data-analyses specifieke zaken zien die verbeterd kunnen worden.”

De meerwaarde van Audit & Co

Er zijn zeker meer kantoren die zich richten op groeiende bedrijven die ‘opeens’ controleplichtig worden, maar de meerwaarde van Audit & Co zit ‘m volgens Jan onder meer in de zogenaamde ‘driehoek’ waarin gewerkt wordt: de manier waarop Audit & Co samenwerkt met zowel de huidige adviseur als met het controleplichtige bedrijf. “Daarnaast hebben we veel ervaring met klanten die van klein naar middelgroot groeien. We zien dan vaak dat de interne organisatie niet is meegegroeid, of pas veel later meegroeit, en daar kunnen we dan goed bij van dienst zijn.”

Opletten vanaf de start

Volgens Jan vraagt dit aan de voorkant (‘als een nieuwe klant zich aandient’) wel om de nodige oplettendheid. “Het is belangrijk dat je vanaf het eerste contact goed communiceert met de klant: wat houdt de accountantscontrole in, waar kijken we naar, waar letten we op en dat we, weliswaar met als doel het controleren van de jaarrekening, óók naar de interne processen en organisatie kijken. Je gaat met ze in gesprek, houdt interviews en kunt op die manier juist ook concrete verbeteringen benoemen.”

Soms wat overtuigingskracht nodig

Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot, erkent hij. “Het zijn ondernemers, dus zij willen het liefst bezig zijn met ondernemen. En bovendien: als de interne organisatie groeit, maar de medewerkers niet, dan krijg je knelpunten. Afhankelijk van de haalbaarheid worden aanbevelingen dan ook opgepakt, maar dat vraagt soms wel om de nodige overtuigingskracht. Het kan soms best lastig zijn, omdat de voordelen niet altijd tastbaar zijn uit te drukken in tijd of geld. Dat vergt dus een andere aanpak.” Een wisselwerking tussen vertrouwen en overtuigingskracht dus, die er – als het goed is – voor zorgt dat je als ondernemer weer stappen kunt zetten. Uiteindelijk is dat ook wat Audit & Co in het achterhoofd houdt bij alles wat ze doet: jou als ondernemer verder helpen.

Toestemming voor het gebruik van cookies

Met 'Bekijk details' kun je aangeven welke cookies we wel en niet mogen gebruiken en sla je voorkeuren op.

Privacyverklaring | Sluiten
Bekijk details