Anticiperen op de aangekondigde aanscherping van het toezicht

Recent is binnen accountantsland (wederom) de nodige ophef ontstaan, dit naar aanleiding van het AFM-rapport “Data-analyse niet-OOB accountantsorganisaties”.

 

De AFM beweert in haar rapport dat er een significante correlatie bestaat tussen de volgende drie kenmerken van accountantsorganisaties en een negatieve toetsing door de NBA en/of SRA:

  • Lage gemiddelde vergoeding per wettelijke controle (< € 16.000)
  • Laag aantal (< 15) wettelijke controles in een jaar
  • Lage omzet (< € 1,5 mln.)

 

Voor een volledig beeld van de bevindingen verwijs ik naar het rapport van de AFM.

 

Zijn de bevindingen van de AFM terecht?

Ondanks al het verweer moet ik bekennen dat ik de constateringen van de AFM veelvuldig zie terugkomen in de praktijk. Als audit only kantoor komen wij veelvuldig bij de kleine vergunninghouder over de vloer. Wij bemerken dat het lastig is om de kwaliteit op niveau te houden en alle regelgeving te laten landen in de controledossiers. U bent niet de enige die hiermee worstelt.

Desondanks zijn er ook kleine kantoren die nog steeds voldoende kwaliteit leveren en met passie het audit vak beoefenen.

De kwaliteitskosten zijn hoog en zullen verder toenemen nadat de AFM het toezicht op het niet-OOB segment vanaf 2022 volledig zal overnemen van de NBA en het SRA. Hoe anticipeert u hierop?

 

Werk samen met het audit only concept van Audit en Co

Met veel kleinere accountantskantoren heeft Audit en Co met haar audit only concept reeds een succesvolle samenwerking opgebouwd. Deze kantoren richten zich vol overgave op de overige dienstverlening (samenstellen, advisering en fiscaliteit), waar onze focus volledig op de controle ligt.

Wilt u meer weten over Audit en Co en hoe wij u van dienst kunnen zijn. Neem dan contact op met Willem de Haas (06-20967497).